جمعه, 31 فروردین,1403 |
رجزخوانی ات عشق است.../هدیه طباطبایی
 

رجزخوانی ات عشق است.../هدیه طباطبایی

جمعه، 29 بهمن 1395 | Article Rating

ای مردترین مرد! رجزخوانی ات عشق است*

يادداشتي مي خوانيد از خانم هديه طباطبايي به نقل از سايت شهرستان ادب:

«رجز» شعرهایی است حماسی که جنگاوران در میدان های نبرد میخوانده اند. معمولا رجز ابیاتی کوتاه داشته و به صورت بداهه در میدان کارزار سروده می شده است. رجز در دوران جاهلیت به منظور بیان مخاصمه، مفاخره و دشنام دهی به کار می رفته اما دیر زمانی نپایید که رجز از تنگنای کاربردهای حماسی و مفاخره ای بیرون آمد و در برگیرنده ی نکته های حکمت آمیز،  وصف روزگار و سوگواری ها شد. یکی از اهداف مهم رجزخوانی تقویت روحیه خود و یاران و تضعیف توان روحی لشکر مقابل بود. هرگاه رزمنده ای با فریاد و آهنگ مناسب رجز می خواند، هیجانی مضاعف می یافت و با بی باکی و دلیری فراوان به نبرد ادامه می داد و هرگاه زخم برمی داشت احساس درد کمتری می کرد.

رجز معمولا از نام و پدر و قبیله آغاز می شد و  مرد جنگاور پیشینه ی مبارزه و دلیری های خویش را باز می شمرد. در رجز «وصف الحال» از بخش های اصلی بود و نیز زجزخوان باید موضع خویش را مشخص می کرد و می گفت که چرا پیکار می کند و در کدام افق سیاسی قرار دارد؟

با این مقدمات آشکار شد که رجزخوانی در تاریخ جنگ ها و مبارزات عرب چه نقش بزرگی داشته است. کارزار عاشورا نیز با آنکه میدان نبردی کاملا نابرابر بود، جنگی تمام عیار به حساب می آمد. حماسه عاشورا درسی است که باید ماهیت آن به خوبی شناخته شود و این شناخت فقط از طریق مطالعه، تحقیق و بررسی منابع مستند و معتبر آن واقعه بزرگ امکان پذیر می شود. یکی از مهم ترین منابع برای شناخت ماهیت واقعه عاشورا، اشعاری است که امام حسین(ع) و یارانش در کربلا و در روز عاشورا در قالب رجز سروده اند که در حافظه تاریخ ثبت شده و از طریق راویان موثق به دست شیعیان رسیده است. کسی که بخواهد شخصیت، احوال و انگیزه های این بزرگواران را بشناسد، از مطالعه و تحقیق در رجزهای ایشان بی نیاز نخواهد بود. رجزهای حماسه آفرینان کربلا در روز عاشورا شامل رجزهایی است که توسط امام حسین(ع) و یاران ایشان در دشت کربلا در برابر دشمن و در میدان نبرد سروده شده است، رجزهایی که دارای معانی بلند و مضامین عالی اند که حماسه آفرینان کربلا برای تحقق آن قیام، پایداری و جانفشانی کرده اند؛ قیامی که ضامن بقا و عظمت اسلام راستین است.

دفاع از اسلام؛ حمایت از آرمان های نبوی و ولایی؛ آزادسازی جامعه از ظلم و ستم؛ کرامت و عزّت؛ پایداری در راه حفظ آرمان ها پیام های اصلی متجلی در رجزهای امام حسین (ع) و یارانشان است. رجزخوانی در عاشورا به هیچ وجه منحصر به جنبه ی خاکی و مادّی مبارزه و صرفاً برای مفاخره و بالیدن نبوده است. از همین روست که امام حسین علیه السلام، خود، رجزهای متعدّدی را به حافظه ي تاریخ سپرده است. از جمله:

الْمَوْتُ خَيْرٌ مِنْ رُكُوبِ الْعَارِ                         وَالْعَارُ أَوْلَي‌ مِنْ دُخُولِ النَّارِ

«کشته شدن سزاوارتر از تن دادن به ننگ و عار است؛ و ننگ و عار را تحمل کردن از درآمدن به آتش برتر است.»

معمولاً رجز خواندن در میدان جنگ، ویژه ی خاصّان و بلندرتبگان اجتماع بود و عوام نوعاً از رجزخوانی بی نصیب بودند.

از افتخارات سپاه امام حسین(ع) در کربلا همین بود که از خواص و عوام، هر دو، در میدان رزم عاشورا رجزهایی روایت شده است. این از آن رو است که همه ی آنچه در خواصِّ یاران حضرت مایه ی افتخار شمرده می شد، وابسته ی ارزش های معنوی و شرافت روح ایشان بود.

در تاریخ جنگ های مربوط به مسلمانان، نمونه های فراوانی از رجزخوانی هر دو گروه حق و باطل دردست است برای نمونه، در جنگ جَمَل و صفین؛ و از نشانه های حیرت و سردرگمی و بی هدفی سپاه اُموی همین بس است که تاریخ، رجزی از ایشان روایت نکرده است که در آن به هدف ایشان اشاره شده باشد؛ بلکه رجزخوانی از سوی اصحاب امام حسین علیه السلام بوده که اهداف و آرمان های آنان را جلوه گر می کرده است.

از دیرباز در میان اهل منبر و مداحان اهل بیت (ع) رسم بر این است که بیشتر روضه امام حسین(ع)، حضرت عباس، حضرت علی‌اکبر، حضرت علی اصغر، حضرت قاسم، حضرت مسلم و اسارت اهل بیت (ع) خوانده می‌شود و کمتر نامی از روضه، شجاعت‌ها، فداکاری‌ها، رجزها و اشعار حماسی سایر شهدا برده می‌شود، به گونه‌ای که انسان خیال می‌کند در کربلا فقط همین چند بزرگوار شهید شده‌اند، در حالی که در کربلا هفتاد و دو تن شهید وجود دارد. امام حسین (ع) ، حضرت عباس بن علی (ع)، عبدالله بن امیرالمومنین(ع)، عثمان بن امیرالمومنین(ع)، جعفربن امیرالمومنین(ع)، عون بن عبدالله بن جعفر طیار، محمدبن عبدالله بن جعفر طیار، عبدالله بن عروه بن حراق، عبدالرحمن بن عروه بن حراق، عمر بن خالد صیداوی، خالد بن عمربن خالد صیداوی، غلام ترکی سیدالشهدا(ع) که نامش در اغلب مقاتل ذکر نشده، عبداالله بن مسلم بن عقیل، بریر بن خضیر، وهب بن عبدالله کلبی،  سوید بن عمرو بن ابی المطاع، قاسم بن الحسن بن علی بن ابیطاالب(ع)، یزید بن زیاد بن مهاصر الکندی، نافع بن هلال جملی، ابوبکر بن علی (ع)، اسلم بن عمرو، اَنَس بن مَعقَلَ اَصبَحی، جعفر بن عقیل، جُناده بن حارث کوفی، حبیب بن مظاهر اسدی، حَجاج بن مَسروق جُعفی، حُر بن یزید ریاحی، زُهیر بن قین بَجَلی، عمرو بن جُناده و مسلم بن عوسجه از جمله شهیدان واقعه کربلا هستند که رجزهای زیبایی از ایشان به جا مانده که دال بر جنگاوری و دلاوری این یاوران حجت خدا و عاشقان راه حق(ع) است. تا جایی که در مورد بعضی از این شهیدان، سلام و ستایش حضرت بقیة الله الاعظم ارواحنا له الفداه که در زیارت ناحیه مقدسه آمده است را می‌بینیم.

در ادامه رجزهایی را از حضرت عباس(ع) می خوانیم؛ او که ماه درخشان بنی هاشم است و در تمام تاریخ مثل و مانند ندارد. صلابت و عاطفه در این وجود چنان به هم گره خورده است که گویی هر یک زاده ی دیگری است؛ انگار از شمشیر شکوفه بروید و از شقایق، آتش زبانه بکشد. او که خداوند مقام سقایی را از بدو خلقت بر تنش پوشانده بود. او نه به فرات بلکه به میدان کارزار می رود و یک تنه در مقابل خیل عظیم دشمنان و در حالی که زمین زیر پای او می لرزد، دلاورانه رجزخوانی می کند و می جنگد:

 

 

أقسَمتُ بالله الأعَزّ الاعظم/ و بالحُجُون صادقاً و زَمزمٍ

و ذُوالحَطیم والفنا المُحَرّم/ لَیُخضَبَنّ الیوم جسمی بالدّم

اَمامَ ذی الفضل و ذی التّکرُّم/ ذاکَ حُسَینُ ذوالفَخَار الأقدم

سوگند به خدای بزرگ و ارجمند، و سوگند راستین به حجون و زمزم، سوگند به خدای صاحب حطیم و آستانه مقدس [کعبه]، امروز در حضور مرد بافضیلت و باکرامت، یعنی حسین (ع) که دارای افتخارات دیرین است، پیکرم به خون رنگین خواهد شد.

 

***

یا نَفسُ مِن بعدِ الحسین هُونی/ و بعدَهُ لاکُنتَ أن تَکُونِی

هذا الحُسَینُ واردُ المَنُون/ و تَشرَبینَ بارِدَ المَعین

هیهاتَ مَا هَذَا فِعالُ دِینِی/ و لافِعَالُ صادِقِ الیَقِینِ

ای نفس! زندگی پس از امام حسین (ع) چه معنایی دارد؟! بعد از او زنده نباشی که زندگی را ببینی.

این امام حسین (ع) است که در مشکلات افتاده است؛ تو می خواهی آب خنک و گوارا را بیاشامی؟!

این کار در آداب و فرهنگ من هرگز وجود ندارد. این عمل از فرد صادق حقیقی به دور است.

***

لا أرهبُ الموتَ إذا المـوتُ رقَا/ حتَّى أُوارى فی المَصالیتِ لِقَى‏

نفسی لِسِبطِ المُصْطَفى الطُّهرِ وِقا/ إنّی أنا العبَّاس أغْدُو بالسِقَا

                     ولا أخافُ الشرَّ یومَ المُلتقى‏

از مرگ نمی هراسم که مرگ نردبام آسمانی من است. تا در میان شجاعان بخشنده چهره در پوشم. جان من فدای [حسین] برگزیده پاک باد. من عباس هستم و هر بامداد، کارم سقایی است. آن روز که با شر روبه رو گردم، از آن نمی هراسم.

***

اُقَاتِلُ الیومَ بِقلبٍ مَهنَدٍ/ اَذُبُّ عن سِبطِ النَّبی احمدٍ

اَضرِبُکُم بِالصَّارِمِ المُهَنَّدِ/ حتّی تَحِیدُوا عَن قتال سیّد

إنّی اَنَا العَبَّاسُ ذُو التَّوَدُّدِ/ نَجلُ عَلَیّ الطّاهِرِ المُؤیَّدِ

امروز با اطمینان کامل، جنگ سنگینی با شما می کنم و در دفاع از فرزند پیامبر (ص) جانفشانی می کنم. آن قدر با شمشیر هندی بر شما می زنم تا دست از جنگِ با مولا و سرورم بردارید. من عباس، صاحب عشق و محبت اهل البیت هستم، فرزند امام علیِ طاهر و پاکیزه (ع) و تأیید شده خداوندم.

***

وَ اللهِ اِنْ قَطَعْتُموا یَمینی/ اِنّی اُحامی اَبَداً عَنْ دینی

وَ عَنْ إِمامٍ صادِقِ الْیَقینِ/ نَجْلِ الْنَّبِیِّ الطَّاهِرِ الْأَمینِ

به خدا سوگند، اگرچه دست راست مرا قطع کردید، من پیوسته و هماره از دین خود و از امام راستگوی برحقم که نوه پیامبر پاک و امین است، دفاع می کنم.

***

یا نفس لا تَخشی مِن الکفار / و اَبشِری بِرحمَه الجَبار

مَع النَّبی السید المختار/ مَع جمله السّادات و الاطهار

قَد قَطعوا بِبَغیِهِم یَساری/ فَاَصلهم یا رب حَرَّ النار

ای نفس، از کفار نترس و در کنار پیامبر، سرور و برگزیده خدا، تو را به رحمت خدای جبار مژده باد. آنان با ستمکاری، دست چپ مرا قطع کردند؛ پروردگارا، آنان را به آتش [دوزخ] وارد کن.

منابع:

1ـ مردان و رجزهایشان؛ سیدمهدی شجاعی؛ نشر نیستان؛ چاپ هشتم؛ تهران؛1386

2ـ ترجمه و شرح رجزهای عاشورا؛ ابوالحسن ربانی تبار؛ نشر سبط اکبر؛ چاپ اول؛ تهران؛ 1393

3ـ شرح و تحلیل رجزهای حماسه آفرینان کربلا در روز عاشورا؛ محمدحسن فؤادیان و فاطمه حسنلویی؛ نشر سازمان اسناد و کتابخانه ملی جمهوری اسلامی ایران؛ چاپ اول؛ تهران؛ 1390

*حسن لطفی

..................

نویسنده : هدیه طباطبایی

تصاویر
  • رجزخوانی ات عشق است.../هدیه طباطبایی
ثبت امتیاز
اشتراک گذاری
نظر جدید

تصویر امنیتی
کد امنیتی را وارد نمایید: