ﺳﻪشنبه, 29 اسفند,1402 |

آشنایی با دوره های آموزشی شعر جوان کشور «آفتابگردان ها»

مؤسّسه فرهنگی هنری شهرستان ادب در همان آغاز فعّالیت خود، با توجّه به خلأ موجود در حوز ه استعدادیابی و آموزش شاعران نوجوان و جوان کشور، با بهره گیری از تجربیات گذشته، تجمیع نظر کارشناسان و اساتید، و پژوهش های علمی در همین زمینه، دوره های آموزشی شعر جوان کشور «آفتابگردان ها» را کلید زد. نخستین دور ه آفتابگردان ها، تابستان 1390 اعضای خود را شناخت.

این دور ه آموزشی، به تأسّی از سروده مشهور قیصر امین پور، شاعر بزرگ معاصر، «آفتابگردان ها» نامیده شده است. با برنامه ریزی های انجام شده، فعّالیت های اجرایی دور های آموزشی آفتابگردان ها، هر ساله با استعدادیابی و عضویت حدود صد شاعر جوان و نخبه آغاز می شود. اعضای دوره می توانند دست کم یک سال از مجموعه خدمات جامع آموزشی دوره بهره ببرند.

برنامه های آموزشی دوره، به دو گونه حضوری و غیر حضوری برگزار می گردد. یکی از مهم ترین برنامه های هر دوره سالانه، اردوهای چندروزه آموزشی است. در هر دوره، سه اردو برای بانوان و سه اردو برای آقایان شاعر برگزار می شود. هر اردو شامل کلاس های تئوری، کارگاه های نقد شعر، شب شعر و خاطره و نیز برنامه های تفریحی، فرهنگی و ورزشی است. در اردوهای آفتابگردان ها تعداد قابل توجّهی از شاعران و چهره های مطرح ادبیات کشور حضور پیدا می کنند و در تعامل با شاعران جوان، تجربیات خود را به اشتراک می گذارند.

در پایان هر اردو، بسته فرهنگی و مطالعاتی شامل کتاب های آموزشی و فرهنگی به اعضای دوره اهدا می شود. دفترچه ای با عنوان «دست به نقد»، شامل نقد اشعار اعضا توسط کارشناسان و استادان کشوری نیز از دیگر موارد بسته اهدایی است.

«نیمروز نقد» عنوان یکی از برنامه های مستمر دفتر شعر شهرستان ادب است که طی آن اعضای دوره های آفتابگردان ها، در روز پنج شنبه هر هفته، با یکی از استادان یا شاعران مطرح ملّی، به صورت تلفنی مرتبط می شوند و پس از خواندن شعر خود، نظر و پیشنهادهای استاد را می شنوند. شاعران جوان هم چنین می توانند سؤالات خود پیرامون شعر و شاعری را در گفتگو با اساتید مطرح کنند. این برنامه بخصوص برای آن دسته از اعضا برنامه ریزی شده است که در شهرستان ها و روستاهای دورافتاده کشور زندگی می کنند و هیچ گونه دسترسی به محافل شعری و یا استادان شعر ندارند.

از دیگر خدماتی که به اعضای آفتاب گردان ها ارائه می شود، برنامه «نقد مکتوب» است. در این برنامه، اعضا طی فراخوانی، سروده های خود را به گروه شعر می فرستند، این اشعار توسط کارشناسان مرتبط با مؤسّسه نقد می شود و در قالب جزواتی به اعضا عرضه می گردد.

«رسم شاعری» برنامه دیگری است که زمینه استفاده شاعران جوان از شاعران باتجربه و موفّق را فراهم می آورد. در این برنامه که در شبکه تلگرام اجرا می شود، شاعران جوان به مدّت دو ساعت، پرسش های خود را در موضوعی مشخّص مطرح می کنند و یکی از چهره های شاخص حوزه  شعر و نقد، پاسخ می گوید.

از جمله شاعران و کارشناسانی که با دوره های آموزشی آفتابگردان ها ارتباط دارند می توان به این افراد اشاره کرد: محمّدعلی بهمنی، دکتر علیرضا قزوه، مرتضی امیری اسفندقه، سعید بیابانکی، ناصر فیض، محمّدکاظم کاظمی، دکتر محمود اکرامی فر ، زکریا اخلاقی، دکتر محمّدرضا ترکی، حمیدرضا شکارسری، مصطفی علی پور، بیژن ارژن، دکتر قربان ولیئی، علی داودی، سیّداکبر میرجعفری، ابراهیم اسماعیلی اراضی، جلیل صفربیگی، علیرضا بدیع، پروانه نجاتی، مصطفی محدّثی خراسانی، دکتر اسماعیل امینی، حامد عسکری، محمود حبیبی کسبی، دکتر مهدی کمالی، دکتر حسن دلبری، محمّدجواد آسمان، دکتر محسن رضوانی، مبین اردستانی، مرتضی کاردر، سیّدمهدی حسینی، سعید حدادیان، نعمت الله سعیدی، مریم آریان، فریبا یوسفی، فاطمه طارمی، کبری موسوی قهفرّخی، علی محمّد مؤدب، دکتر محمّدمهدی سیار، میلاد عرفان پور، محمّدحسین نعمتی، محمّدرضا طهماسبی، سیروس عبدی، دکتر محمّد مرادی، الهام عمومی، هاشم کرونی، بهروز آورزمان، دکتر بهروز سپیدنامه، حیدر منصوری، عبّاس کلهر، طیّبه نیکو، دکتر غلامرضا کافی، دکتر رضا شیبانی اصل، سیّدضیاء قاسمی، محمّدسعید میرزایی، علی داودی، امید مهدی نژاد، زهیر توکّلی، مطهّره عبّاسیان، مریم کرباسی، حسنا محمّدزاده، افسانه غیاثوند، احمد علوی، رضا نیکوکار، حسن صنوبری، سیروس مرادی، سیّدوحید سمنانی، راضیه رجایی، انسیه موسویان، عبدالرّحیم سعیدی راد، محمّدحسین انصاری نژاد، عالیه مهرابی، علیرضا احرامیان پور، علیرضا رجبعلی زاده، مهدی جهاندار، اعظم سعادتمند، فاطمه هاوشکی، سعید پورطهماسبی، طیّبه ثابت، زهرا محدّثی خراسانی.